سیستم تهویه مطبوع و کاربرد آن

پنکه مه پاش شرکت سرمابان که به اون پنکه رطوبت ساز یا آب پاش هم گفته میشه، وسیله ای برای خنک کردن فضای بازه و با ریز کردن قطرات آب و پرتابش به محیط اطراف باعث خنکی هوا میشه که توی فصل گرم تابستون، شرایط نشستن و لذت بردن از فضای باز رو براتون مهیا می‌کنه

با گرم شدن روز افزون دمای کره زمین انتخاب نوع مناسب سیستم تهویه مطبوع، افزایش کیفیت و راندمان آن ها بیش از پیش مورد اهمیت و توجه قرار گرفته است.

امروزه یکی از مباحث مهم و کاربردی صنعت و علم مکانیک سیستم های گرمایش، تهویه و تهویه مطبوع هستند که به صورت اختصار HVAC) heating  ventilation and air conditioning) نامیده می شوند.

در این مقاله قصد داریم به تعریف و بررسی انواع سیستم تهویه مطبوع و دسته بندی آن ها بپردازیم.

 

سیستم تهویه مطبوع چیست؟

به طور کلی سیستم تهویه مطبوع به سیستمی گفته می شود که رطوبت، دما و سرعت جریان هوا را کنترل می کند. اساس کار تمام سیستم های تهویه مطبوع این است که گرما و سرما را به محل مورد نظر انتقال دهند.

هدف استفاده از سیستم تهویه مطبوع این است که در محیط های مختلف اداری، مسکونی، صنعتی و … بدون در نظر گرفتن شرایط آب و هوایی موجود شرایط زیر را برای افراد فراهم کند:

١)  کنترل دمای محیط با سرمادهی یا گرما دهی

٢)  کنترل رطوبت محیط به وسیله خشک کردن یا رطوبت دهی

٣)  کنترل سرعت وزش جریان هوا

٤)  تصفیة هوا و ایجاد هوای سالم و پاک

 

دسته بندی سیستم های تهویه مطبوع

تهویه مطبوع به دو دسته کلی تقسیم می شوند که به شرح زیر می باشند:

 تهویه مطبوع مستقل

  •  مینی چیلر
  • اسپلیت کانالی یا داکت اسپلیت
  •  کولر گازی
  •  کولر آبی

سیستم های تهویه مطبوع مرکزی

  • انواع چیلرها + فن کویل یا هواساز
  •  سیستم VRF

١) سیستم های تهویه مطبوع مستقل:

بهترین محل برای نصب کندانسور این سیستم ها پشت بام هاست البته به شرط اینکه تعداد طبقات ساختمان بیش از چهار تا پنج طبقه نباشد در مجتمع های بلند کندانسور سیستم در تراس نصب می شود و باید به پوشش مطلوب معماری کندانسور نیز توجه شود. قابلیت مهمی که سیستم های تهویه مطبوع مستقل در اختیار کاربران قرار می دهند این است که هر واحد در نصب و بره وری از این سیستم کاملا استقلال دارد و امکان استفاده فوری از سیستم سرمایش یا گرمایش برای افراد مهیاست.

مینی چیلر

مینی چیلر یا چیلر آپارتمانی، چیلرهای هوایی کوچک و کم صدایی هستند و برای واحدهای مسکونی، اداری، تجاری و ساختمان هایی که می خواهند از سرمایش و گرمایش (در صورت داشتن هیت پمپ) مستقل از سایر

 

واحدها بهره ببرند و مشکلات مربوط به موتورخانه مرکزی را نداشته باشند مناسب است.اساس کار مینی چیلرها مانند چیلرها می باشد یعنی با خنک کردن آب در اواپراتور و انتقال آن به فن کویل ها سرمایش مورد نیاز را فراهم می کنند.

از مزایای استفاده از مینی چیلرها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استقلال واحدهای ساختمان از یکدیگر در کنترل دما و هزینه های مربوط به آن
  •  یکپارچگی سیستم تهویه مطبوع ساختمان
  •  استقلال فضاهای داخل هر واحد از یکدیگر با استفاده از فن کویل
  • کم حجم بودن و دارا بودن قابلیت نصب در پشت بام یا تراس
  • عدم استفاده از کانال کشی
  •  مناسب برای همه مناطق با شرایط آب و هوایی گوناگون

 

اسپلیت کانالی یا داکت اسپلیت

این اسپلیت ها یک کندانسور بزرگ با ظرفیتی چند برابر کندانسورهای کولرهای گازی دارند که امکان ایجاد سرمایش یا گرمایش را در واحدهای یک ساختمان به طور همزمان فراهم می کنند. در داکت اسپلیت ها یونیت داخلی اسپلیت درون سقف کاذب قرار می گیرد و به یک سیستم کانال کشی جهت پخش هوای مطبوع نیاز دارند.

کولر گازی و اسپلیت

امروزه استفاده از کولرهای گازی یا اسپلیت ها از متداول ترین تجهیزات برای تهویه مطبوع منازل، اداره ها و … محسوب می شوند و از روش های ساده و مقرون به صرفه برای خنک کردن محیط به ویژه در مناطق با آب و هوای گرم و مرطوب می باشند. اسپلیت ها در انواع مدل های دیواری، سقفی (کاستی)،ایستاده و پرتابل طراحی و ساخته شده اند.

کولر آبی

از مهم ترین دلایل استفاده از کولرهای آبی می توان به قیمت مناسب، مصرف برق پایین، هزینه های نگهداری و تعمیر پایین نسبت به کولرهای گازی و اسپلیت ها اشاره کرد. استفاده از کولرهای آبی در مناطقی که دارای آب و هوای گرم و خشک می باشند گزینه مناسبی می باشد.

٢) سیستم های تهویه مطبوع مرکزی:

در سیستم های تهویه مطبوع مرکزی افزایش راندمان، کاهش چشمگیر مصرف برق هر واحد و ارتقای سطح آسایش افرادی که در محیط حضور دارند از اصلی ترین مزایای این سیستم ها می باشند. همچنین متوسط طول عمر سیستم های تهویه مطبوع مرکزی ٣٠ سال است که با این وجود به نسبت سیستم های تهویه مستقل اقتصادی تر می باشند.

انواع چیلرها

چیلر یا سردکن (chiller) دستگاهی است که با استفاده از سیکل تبرید تراکمی یا تبرید جذبی گرما را از مایع می گیرد و این مایع سرد شده را می توان برای خنک کردن هوا به وسیله دستگاه های هواساز یا فن کویل ها استفاده کرد و گرمای گرفته شده از مایع نیز یا باید به محیط خارج انتقال داده شود و دفع شود یا در کاربردهای گرمایشی استفاده شود.

چیلرها از لحاظ نوع کارکرد به دو دسته چیلرهای تراکمی و جذبی تقسیم می شوند.

  • چیلرهای تراکمی آبی: از مزایای چیلرهای تراکمی آبی می توان به قیمت کمتر آن و بالاتر بودن راندمان آن نسبت به چیلرهای تراکمی هوایی اشاره کرد البته چیرهای آبی نیاز به خرید و نصب برج خنک کننده دارند و به همین دلیل در موارد استفاده از آن ها محدودیت وجود دارد.
  • چیلرهای تراکمی هوایی: امکان استفاده از چیلرهای هوایی در هر شرایط آب و هوایی وجود دارد و می توان آن ها را در پشت بام، تراس یا هر فضایی غیر از موتور خانه نصب کرد. از مزایای استفاده از این نوع چیلر عدم نیاز به مصرف آب و همچنین عدم نیاز به استفاده از برج خنک کننده برای خنک کردن کندانسور می باشد.
  • چیلرهای جذبی: چیلرهای جذبی نسبت به چیلرهای تراکمی مصرف برق پایین تری دارند اما به انرژی حرارتی
    زیادی (نظیر آب داغ، بخار، شعله مستقیم) نیاز دارند. همچنین باید بدانید که چیلرهای جذبی راندمان پایین تر،
    اشغال فضای بیشتر و هزینه های بالاتری نسبت به چیلرهای تراکمی دارند.
  • فن کویل: دستگاهی ساده است که از یک مبدل حرارتی (کویل) سرمایشی یا گرمایشی و یک فن تشکیل می شود
    و از تجهیزاتی است که در چیلر ها مورد استفاده قرار می گیرد.
  • هواساز: دستگاهی است که برای فیلتر نمودن، تنظیم دما و رطوبت، کنترل سرعت و جهت پخش هوای ورودی

به داخل ساختمان بکار می رود. هواساز نیز از جمله تجهیزاتی است که به همراه چیلرها مورد استفاده قرار می گیرد.

سیستم VRF

سیستم اسپلیت مرکزی که با نام های اختصاری VRF یا MULTIV نیز مشخص می شوند. این سیستم ها شامل یک کندانسور بیرونی که عموما در پشت بام ساختمان ها نصب می شود و تعدادی یونیت داخلی است که امکان استفاده مستقل از یونیت های داخلی با توجه به دمای مورد نیاز کاربر با یک یونیت خارجی مشترک فراهم است در واقع سیستم اسپلیت های VRF این قابلیت را دارند که یونیت خارجی آن به بیش از دو نوع یونیت داخلی متصل شود در صورتی که در اسپلیت های معمولی یک یونیت خارجی را فقط می توانیم به یک یونیت داخلی متصل کنیم.

سیستم های VRF فضای بیشتری را نسبت به چیلرها اشغال می کنند و هزینه های لوله کشی و نگهداری آن ها

نیز بالاتر است.

 

سخن پایانی

با توجه به تنوع و انواع مختلف سیستم های تهویه مطبوع که در بازار وجود دارد، موضوع مهمی که برای انتخاب سیستم تهویه باید مورد توجه قرار گیرد صرفه اقتصادی آن است که شامل تمامی هزینه های نصب تجهیزات، سرویس و نگهداری آن ها، میزان مصرف انرژی و متوسط طول عمر آن ها می شود. علاوه بر این ها نوع کاربری ساختمان، نوع معماری و نوع آب و هوای منطقه نیز از عوامل تأثیرگذار در انتخاب نوع سیستم تهویه مطبوع می باشند.

اگر به مشاوره ، راهنمايى بيشتر و يک خريد مناسب نياز داريد با شرکت سرمابان در ارتباط باشيد.

مدیر سایت
ارسال دیدگاه