کاربرد سیستم تهویه مطبوع در طیور

پنکه مه پاش شرکت سرمابان که به اون پنکه رطوبت ساز یا آب پاش هم گفته میشه، وسیله ای برای خنک کردن فضای بازه و با ریز کردن قطرات آب و پرتابش به محیط اطراف باعث خنکی هوا میشه که توی فصل گرم تابستون، شرایط نشستن و لذت بردن از فضای باز رو براتون مهیا می‌کنه

کنترل عوامل محیطی مانند میزان دما، رطوبت، و تهویه مطبوع در پرورش طیور در شرایط سنتی و صنعتی از مواردی است که اهمیت زیادی دارد. استفاده از سیستم تهویه مطبوع در سالن های پرورش طیور از ابزار های مهم برای کنترل شرایط محیطی می باشد. تهویه مطبوع برای طیور فقط شامل جابه جایی ساده در هوای سالن نیست. بلکه تأمین اکسیژن مورد نیاز طیور و دفع گاز های مضر سالن نیز مواردی هستند که از اهمیت زیادی برخوردارند.میتوانید کاربرد سیستم تهویه مطبوع در گلخانه ها را نیز مطالعه بفرمایید.

در این مقاله به توضیح کاربرد سیستم تهویه مطبوع در طیور و اهمیت استفاده از آن می پردازیم.

انواع سیستم های تهویه بر حسب مکانیزم

طیور مصرف اکسیژن بالایی دارند و از فضولات آن ها گاز سمی و مضر آمونیاک تولید می شود که بسیار خفه کننده است. به همین دلیل سیستم های تهویه مطبوع در سالن های مرغداری و پرورش طیور با کنترل دمای محیط، دفع گازهای دی اکسید کربن و آمونیاک و دفع بوهای نامطبوع و تولید هوای تازه و مطبوع نقش بسیار مهمی ایفا می کنند. سیستم های تهویه به طور کلی به دو دسته تقسیم می شوند:

  •  تهویه طبیعی
  • تهویه مکانیکی

 

 

تهویه مکانیکی خود به سه روش زیر انجام می شود:

  • تهویه مصنوعی با فشار منفی (مکنده)
  • تهویه مصنوعی با فشار مثبت (دمنده)
  • تهویه مصنوعی با فشار مساوی

تهویه طبیعی

در این نوع تهویه در دیوار های جانبی سالن بسته، دریچه های ورودی هوا ایجاد می شود و در سقف دریچه هایی برای خروج هوا در نظر گرفته می شود. که این دریچه ها به منظور کنترل میزان تهویه قابل تنظیم می باشند. تهویه طبیعی به این شکل صورت می گیرد که با توجه به سبکتر بودن هوای گرم نسبت به هوای سرد، هوای گرم در سالن به طرف بالا حرکت می کند و از دریچه های خروجی سقف خارج می شود. و هوای سرد توسط دریچه های ورودی به داخل کشیده می شود و به این ترتیب تهویه هوای سالن صورت می گیرد.

از مزایای سیستم تهویه طبیعی این است که از نظر سرمایه گذاری اولیه و از لحاظ اقتصادی نسبت به سیستم تهویه مکانیکی مقرون به صرفه تر است. و از معایب آن، این است که تهویه هوای سالن از شرایط محیطی بیرون سالن پیروی می کند بنابراین در مناطق دارای آب و هوای گرم مانند مناطق جنوب کشور استفاده از آن ها توصیه نمی شود.

 

 

  • تهویه مصنوعی با فشار منفی (مکنده)

در سیستم تهویه با فشار منفی هوای سالن از طریق هواکش ها خارج می شود. و در اثر کاهش فشار هوای داخل سالن، هوای تازه به داخل سالن مکیده می شود. یکی از عیب های این نوع تهویه این است که چون هواکش ها به طور مستقیم با هوای سالن در تماس هستند بنابراین امکان کثیف شدن آن ها و کاهش مدت زمان استفاده از آن ها وجود دارد.

هنگامیکه هوا سرد می شود از این سیستم برای تأمین حداقل احتیاجات تهویه مورد نیاز طیور استفاده می شود. که در این شرایط هوای تازه و گرم از طریق کوره هوای گرم تأمین می گردد حداکثر هوای مورد نیاز در سیستم تهویه با فشار منفی ٤ الی ٧ متر مکعب در ساعت برای هر کیلوگرم وزن زنده می باشد.

  • تهویه مصنوعی با فشار مثبت (دمنده)

در این سیستم هوای تمیز به وسیله هواکش ها به طور مستقیم به داخل سالن دمیده می شود که در اثر این عمل فشار مثبت و خفیفی در فضای سالن ایجاد می شود و از ایجاد کوران در اثر وجود احتمالی منافذ جلوگیری شده و حرکت و جریان هوا در سالن متوقف نمی شود. مزیت استفاده از این روش این است که هوای آلوده و رطوبت و گرد و خاک سالن به طور مستقیم با هواکش ها در تماس نیست همچنین هوای ورودی به سالن می تواند قبل از ورود برحسب  نیاز گرم، سرد، خشک، مرطوب یا ضد عفونی شود اما عیب استفاده از این روش این است که به موجب فشار زیاد، هوای سالن می تواند به محوطه های مجاور و منافذ و مصالح ساختمانی نفوذ کند و باعث ایجاد رطوبت و تخریب شود.

  • تهویه مصنوعی با فشار مساوی

در این نوع تهویه ورود و خروج هوا به وسیله هواکش ها انجام می شود و مزایا و مشکلات دو روش قبلی در این روش هم وجود دارد.

انوع روش های تهویه مطبوع

تهویه هوای سالن باید طوری برنامه ریزی شود که همیشه در فصل تابستان هوای تازه و خنک در اختیار طیور باشد و در فصل زمستان حرکت و جریان هوا از دریچه های ورودی جلوی سالن به انتهای آن وجود داشته باشد .در ادامه به بررسی انواع روش های تهویه مطبوع می پردازیم:

  • تهویه مطبوع عرضی

در تهویه عرضی دریچه های ورودی هوا در دیوار های جانبی نزدیک به سقف جای می گیرند. و هواکش در دیوار های جانبی مقابل آن ها قرار می گیرند. در روش تهویه عرضی تعداد و اندازه دریچه های ورودی هوا و هواکش ها از اهمیت زیادی برخوردار است. و باید متناسب با نیاز طیور و عرض سالن محاسبه شوند. اگر هواکش ها بزرگتر از حد نیاز باشند هوا از دریچه های ورودی مستقیما به سمت هواکش ها کشیده می شود و باعث می شود تهویه مطبوع انجام شود .

استفاده از روش تهویه عرضی در شرایط آب و هوایی گرم مناسب است. و برای سالن های با عرض ١٢ متر سیستم تهویه عرضی بهترین گزینه برای تهویه مطبوع سالن است.

  • تهویه مطبوع طولی

در این روش دریچه های ورودی هوا را در یک طرف سالن در منتهی الیه دیوار های طولی و هواکش ها در انتهای دیگر سالن و در منتهی الیه دیوار های طولی نصب می شوند. این نوع تهویه در سالن هایی با طول کمتر از ٦٠ متر مناسب است اگر طول سالن بیشتر باشد می توان دریچه های ورودی هوا را در دو انتهای سالن و هواکش ها را در وسط سالن نصب کرد (یا برعکس) در هر صورت فاصله میان هواکش ها و هواده ها نباید بیشتر از ٦٠ متر باشد.

 

 

  • تهویه مطبوع سقفی

روش تهویه مطبوع سقفی بیشتر برای شرایط آب و هوایی سرد و معتدل مناسب است در این روش هواکش ها در
سقف و دریچه های ورودی هوا در دیوار های  جانبی سالن قرار می گیرند. از مزیت های این سیستم تهویه در شرایط
آب و هوایی خیلی سرد، عدم ریزش هوای سرد روی سر جوجه ها است و از معایب آن عدم امکان شستشو و
ضدعفونی کردن هواکش ها می باشد.

  • تهویه مطبوع فن جت

برای تهویه هوای سالن با این روش، کانال هایی به نام فن جت در ارتفاع ٣٠ سانتی متری از سقف و در مرکز سالن نصب
می شود این کانال ها معمولا از جنس پلاستیک یا ورقه های آهن گالوانیزه و به شکل استوانه ساخته می شوند که سوراخ هایی به قطر ٢٠ سانتی متر در اطراف بدنه آن ها وجود دارد. انتهای این کانال بسته است و در ابتدای آن یک فن قوی وجود دارد که هوا را با شدت به درون کانال هدایت می کند تا این هوا از سوراخ های بدنه کانال به طرف کف سالن دمیده شود.
مزیت استفاده از این روش تهویه مطبوع این است که تهویه در تمام سالن به طور یکنواخت انجام می شود و هوای ورودی را می توان بسته به نیاز طیور سرد، گرم یا ضدعفونی کرد.

  • تهویه مطبوع تونلی

در این سیستم تهویه مطبوع هواکش های بزرگ در انتهای سالن نصب می شوند. و دریچه های ورودی هوا هم در انتهای دیگر سالن قرار می گیرند. و به این ترتیب هوا در طول سالن جریان می یابد و سپس خارج می شود استفاده از سیستم تهویه تونلی برای سالن های با طول ٥٠ الی ٦٠ متر مناسب است و در صورتیکه طول سالن بیشتر باشد نیاز است که فن هایی بزرگ در وسط سالن برای به حرکت در آوردن هوا به انتهای سالن تعبیه شود این سیستم ها بیشتر در مناطق گرم مورد استفاده قرار می گیرد.

سخن پایانی

در شرایط مساوی طیور ٥ برابر انسان ها به اکسیژن نیاز دارند بنابراین برای ایجاد شرایط رشد طیور از لحاظ تأمین
اکسیژن کافی و دفع گاز های مضر تولید شده در سالن های پرورش طیور، تهویه مطبوع هوای سالن اهمیت
زیادی دارد.
امروزه با پیشرفت در روش های پرورش طیور از سیستم های رایانه ای نیز برای کنترل میزان دما، رطوبت و سرعت
جریان هوا در داخل سالن استفاده می شود.

سایت سرمابان محصولات ویژه و متنوعی برای شما ترتیب داده است. در صورتیکه تمایل به خرید پنکه مه پاش دارید می توانید از طریق فروشگاه سرمابان محصول خود را انتخاب و با کارشناسان ما جهت نحوه خرید و ارسال تماس حاصل فرمایید.

مدیر سایت
ارسال دیدگاه